Hopp til hovedinnholdet

Frivillighetens år 2022

Frivillighetens år 2022

Sammen feiret vi Norges viktigste lagarbeid et helt år til ende: Organisasjoner, frivilligsentraler, kommuner og staten. «Hvert år bør være Frivillighetens år», sa Kronprins Håkon da han holdt tale på Frivillighetens dag 5. desember, i Frivillighetens år.

Frivillighet Norge koordinerte Frivillighetens år

På oppfordring fra Frivillighet Norge besluttet regjeringen at 2022 skulle være Frivillighetens år, i Frivillighetsmeldingen i 2018. Frivillighet Norge fikk i oppdrag å planlegge og gjennomføre markeringsåret. Det skulle kaste et flomlys på foreningslivet og de frivillige, og bidra at til å øke deltakelsen i frivillig sektor, at sektoren blir mer tilgjengelig for flere, og synliggjøre frivillig sektors betydning for samfunnet.

Frivillighetens år ble markert gjennom over 2000 arrangementer på fjellet, i sjøen, i byen og på bygda. Fra Finmark til Agder. Året ble omtalt over 6700 ganger i aviser og etermedier i hele landet i løpet av 2022. Kjennskapsmålinger viste at 51 % visste at 2022 var Frivillighetens år. Antall medlemmer i Frivillighet Norges medlemsorganisasjoner sett under ett, økte med 12% fra 2021 til 2022.

Denne korte filmen oppsummerer Frivillighetens år 2022:

VÅR DAG

minnesiden til VÅR DAG finner du filmer/bilder og informasjon om lokalforeningers markeringer av Frivillighetens år fra hele landet.

Frivillighetens museum

I Frivillighetens år etablerte vi Frivillighetensmuseum.no. Der fortelles historier om frivillighetens betydning i samfunnet med utgangspunkt i gjenstander vi forbinder med frivillig sektor.

Podcast Frivillig med Solveig Kloppen

Det ble produsert 30 episoder av podcasten Frivillig med Solveig Kloppen som du kan høre på alle podcastplattformer. Podcasten er laget i samarbeid med Norsk Tipping.

Frivillighetens år nettside

Ytterligere informasjon om Frivillighetens år finner du på frivillighetensår.no

Rapporter

Prosjektrapport fra Frivillighetens år

Les erfaringer fra året i prosjektrapporten som også inneholder Rambølls evaluering av året.

Last ned PDF

Signalarrangementer i Frivillighetens år

I Frivillighetens år ble det avviklet tolv signalarrangementer som viste fram ulike deler av frivillig sektor. Noen ble etablert i anledning Frivillighetens år, mens andre var mer og mindre faste årlige arrangementer. Fem hadde nasjonal utbredelse. Alle signalarrangementene ble lansert på sosiale medier av arrangørorganisasjonen(e) og Frivillighetens år, og med ett unntak også på digitale utendørs reklameplakater over hele landet.

Signalarrangementer

Læringskonferansen 2022

Les mer

Helsefrivillighetens dag 2022

Les mer

The Gathering

Les mer

#Sammenpåtur

Les mer

Sykkelturen fra Nordkapp til Arendalsuka

Les mer

LNU Frivillighetsfest i parken

Les mer

Friluftslivets uke 2022

Les mer

Strandryddeuka 2022

Les mer

Tros- og livssynsuken

Les mer

NRKs TV-aksjon 2022

Les mer

Studentenes Frivillighetsdag

Les mer

Operasjon Dagsverk 2022

Les mer

Presse og omtale

Fri, villig og heit-prisen gikk til Bø blad

Frivillighetens år bidro til svært stor synlighet for lag og foreninger over hele landet. Best i klassen var Bø blad som hadde oppslag om frivilligheten i Bø-samfunnet i hver papirutgave i 2022. 8. desember fikk redaksjonen Fri, villig og heit-prisen av prosjektsekretariatet i Frivillighetens år. Avisa har vært på sjokoladekappleik og fotballbanen. De har snakket med styreleder i Norsk Eplefest og golfkamerater. Barn, voksne og eldre som holder foreningshjulene i gang har fått slippe til. Vinklene på artiklene er inkludering, frafall, aktivitet, vekst, og ikke minst: Foreningslivets og frivillighetens betydning - at det handler om alt som livet handler om, og er en viktig byggestein i lokalsamfunnene i Midt-Telemark.
Her kan du lese alle artiklene om frivilligheten i Bø blad i 2022.

Representanter fra frivilligheten i et felles lagbilde
Frivilligheten er Norges viktigste lagarbeid

Har du spørsmål eller vil vite mer om Frivillighetens år 2022? Kontakt prosjektleder Birgitte Brekke

Relaterte nyheter

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring