Hopp til hovedinnholdet

Starte en organisasjon, drive et styre

Har du kommet hit for å lære mer om organisasjon og styrearbeid?

En måte å oppnå økt deltagelse i frivilligheten er å få flere til å delta i eksisterende tilbud og aktiviteter fra frivillige organisasjoner. En annen måte er å finne et behov, eller bruke et engasjement på å starte en ny frivillig organisasjon. Dette bidrar til mangfoldet i frivilligheten. I Norge startes det mange nye frivillige organisasjoner hvert år, knyttet til for eksempel spesielle saker som klima, flyktninger og naturvern, nye folkegrupper eller nye idretter (e-sport, Rumpeldunk). Som en del av å starte opp en ny organisasjon, trenger man også å velge et styre. Å rekruttere til styreverv er noe mange frivillige organisasjoner jobber med. Frivillighet Norge har flere verktøy for deg som ønsker å starte en ny organisasjon, og som trenger råd og tips til hvordan et styre settes sammen og arbeider.

To voksne og ett barn i birøkterdrakt ser på en voksen person som røkter bier.
Det startes nye organisasjoner i Norge hvert år, basert på for eksempel interesser. Bildet er fra "Birøkt og naturmangfold for alle", arrangert av Markabiene - New Beez som ble stiftet den 15. oktober 2021.

Hvordan starte en frivillig organisasjon

Gratulerer! Du ønsker starte en ny frivillig organisasjon. Du blir nå en av de rundt 60 prosentene av befolkningen som deltar med frivillig innsats i løpet av et år.

Hvorfor starte en frivillig organisasjon?

Kanskje ser du en utfordring i ditt lokalmiljø, en global politisk sak eller noe midt i mellom. Ønsker du å jobbe med dette som en del av en gruppe der alle har et felles formål og medbestemmelse er det å etablere en frivillig organisasjon rett for deg. Først må du finne minst ett par personer til med samme interesse så dere blir en gruppe, så er det bare å sette i gang!

Gå til veileder for oppstart av frivillige organisasjoner.

Rekruttering av styre og styrearbeid

Å rekruttere medlemmer til et styre er en viktig, og utfordrende oppgave. Hovedoppgavene til et styre er:

  • Lede organisasjonens virksomhet.
  • Arrangementer, møter, sosiale samlinger, etc.
  • Ha ansvar for organisasjonens økonomi.
  • Ta vare på alle viktige dokumenter.
  • Post, søknader og referater med mer må tas vare på for at det skal være mulig å gå tilbake og se på hva som er gjort tidligere.
  • Gi informasjon til medlemmene.
  • Skrive referat fra styremøtene. Slik kan medlemmer se hva organisasjonen jobber med og styret huske hva de har bestemt og følge med på at beslutninger gjennomføres.

Oppgavene fordeles på ulike roller i styret. Et styre bør ha en leder, en nestleder og en kasserer (den som er ansvarlig for pengene). Ut over dette er det ingen regler på hvor mange og hvilke roller et styre må ha.

Ansvaret og oppgavene til et styre er ganske klare. For å sikre god rekruttering, må ansvaret og oppgavene også være tydelig fordelt blant de ulike rollene i styret. Folk har reservasjoner mot å påta seg styreverv fordi de er usikre på hvilke ansvar som følger med vervet, hvor mye arbeid det krever og hvor mye tid som går med. Dette knytter seg til barrieren tid. Folk har behov for forutsigbarhet, og å ha kontroll på egen tid.

En gruppe frivillige fra Home-Start foran en varebil.
Et styre består av flere personer med ulike ansvar og oppgaver, som jobber for samme mål. Det er viktig at oppgavene og ansvaret er tydelig fordelt på de ulike personene, og at det er avklart hva som forventes av dem. Bildet er fra Familiens dag i Moss, Råde og Våler arrangert av Home-Start Familiekontakten Moss/Råde/Våler.

Det finnes måter å bygge ned denne barrieren på i arbeidet med rekruttering av styremedlemmer. Frivillighet Norge har følgende råd når det kommer til rekrutteringen:

Forventningene må være tydelige og avklarte

Når du henvender deg til noen for å spørre dem om de vil sitte i et styre, må du være klar og tydelig på hva styrevervet innebærer. Vær tydelig på hvilket ansvar og hvilke oppgaver personen har. Da vet personen hva som forventes.

Fortell hvordan personens kompetanse er relevant for vervet

Når du har avklart hvilke ansvar og oppgaver som ligger til vervet, fortell personen som skal verves hvordan kompetansen personen har kan brukes for å løse oppgavene. Da vet personen hvordan hen kan bidra.

Vis at det er flere som deler på oppgavene

Det sitter flere personer i et styre som deler på oppgavene og ansvaret. Vær tydelig på at styret jobber sammen som et fellesskap og at ingen sitter alene med et ansvar, og alltid får hjelp hvis det er oppgaver man ikke får løst. Da er det lettere for personer å si ja til et verv fordi de vet at det er flere som bidrar.

Veileder for ledelse og styrearbeid

Frivillighet Norge har utviklet en egen veileder for ledelse og styrearbeid. Her finner du blant annet ansvar og plikter, rutiner og plikter og tips til styremedlemmer.

Frivillighet Norge har også egne kurs for styrer. Les mer om kursene.

Finansiering og tilskudd til drift

For mange frivillige organisasjoner, lag og foreninger er det vanskelig å finne penger til drift og aktiviteter. Noen velger å ta en deltager- eller medlemsavgift. Lokallag av større organisasjoner får ofte driftsstøtte fra den nasjonale organisasjonen, som har egne ressurser fra innsamlinger og markedsaktiviteter. Og mange i frivillig sektor er avhengige av drifts- og prosjektstøtte fra det offentlige.

Det finnes mange ulike støtteordninger for frivilligheten, og for organisasjonene. Noen er innrettet etter målgruppe, som for eksempel barn og unge, eldre, eller minoriteter. Andre tar utgangspunkt i et tema, som folkehelse, miljø eller integrering. Under Deltagelse og folkehelse kan du lese noe om hvordan frivilligheten kan bruke sin rolle i det kommunale folkehelsearbeidet til å søke midler.

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har laget en oversikt over alle statlige tilskudd til frivillige organisasjoner. I tillegg er det en rekke kommuner som har egne støtteordninger. Frivillighet Norge har samlet mange av disse på stotte.ungfritid.no. Frivillighet Norge vet at det kan være komplisert å søke på enkelte tilskuddsordninger, og tilbyr derfor egne kurs i søknadsskriving: Våre kurs. Delta på en av de åpne, gratis kursene, eller bestill eget kurs tilpasset dine behov.

TechSoup - digitale verktøy

Har organisasjonen behov for digitale verktøy som Word, Excel og andre Office- programmer?

Gjennom TechSoup-samarbeidet sørger Frivillighet Norge for at frivillige organisasjoner i Norge får tilgang til rabatterte digitale løsninger fra kjente internasjonale leverandører. Les mer om TechSoup.

Nedlastbare ressurser - rapporter mm.
Gå til neste artikkel