Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor bruke denne veilederen?

Har du tips, råd eller tilbakemeldinger, ta kontakt med Jørgen på jorgen@frivillighetnorge.no! Håper å høre fra deg!
Stolpe med lapper som beskriver hva frivillighet betyr for forskjellige mennesker.
Denne veilederen bidrar til økt deltagelse i frivilligheten, som bidrar til det gode liv, felleskap og inkludering! FOTO: Birgitte Heneide
Veilederen er laget av Frivillighet Norge, støttet av Hdir og Bufdir
Veilederen er laget av Frivillighet Norge, støttet av Hdir og Bufdir

Frivillighet Norge har laget denne veilederen, med støtte fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og Helsedirektoratet. Veilederen inneholder informasjon Frivillighet Norge mener er viktig og relevant for alle som er involvert i frivilligheten. Det kan være at du er ny i rollen din, og trenger råd for hvordan du skal starte jobben. Eller du har lang erfaring med frivillighet, og behov for noe faglig påfyll.

Du ønsker å øke deltakelsen i frivilligheten

Du vil få råd, tips og finne gode faglige argumenter for arbeidet ditt her.

Du vil få det du trenger for å lykkes med samarbeid mellom frivilligheten og kommunen, for å utvikle gode rekrutteringstiltak og jobbe systematisk med økt deltagelse. Her finner du også verktøy du trenger for å sette strategier og planer ut i livet.

Vi må få flere nye med i frivilligheten

I denne veilederen blir alle de gode og viktige effektene av å få med flere nye deltagere i frivilligheten vist frem. Økt deltagelse hjelper på alt fra sosial ulikhet til ensomhet, fysisk aktivitet og helse. Økt deltagelse bidrar til økonomisk utvikling og et sterkere og mer demokratisk samfunn. Deltagelse har en positiv innvirkning på det meste, og har stor betydning både for enkeltmennesker, organisasjoner og lokalsamfunn. Det står dessverre en del barrierer i veien for deltagelse, og denne veilederen gir deg verktøyene for å bygge ned disse.

En sanger står foran et orkester
Flere må få plass i frivilligheten! Her er en solist fra konserten Unge solister, arrangert av Midtnorsk symfoniorkester og Trondheim kommunale kulturskole.

Vi må samarbeide bedre

For å få til økt deltagelse, må vi samarbeide bedre både på tvers av og innenfor samfunnssektorene. Frivillig sektor er bare en sektor, offentlig (kommunal og fylkeskommunal) sektor en annen, privat sektor en tredje. Denne veilederen vil gi deg råd og tips for hvordan du kan samarbeide bedre med de du har rundt deg. Og hvilke verktøy du kan ta i bruk.

Vi må kunne mer

Enten du er ny i rollen din, eller har vært en del av frivilligheten lenge, er det alltid behov for kunnskap. Denne veilederen gir deg kunnskap du kan bruke i arbeidet. Er du ny, vil du finne råd og veiledning om hvordan du kan starte arbeidet ditt innenfor frivilligheten eller offentlig sektor, og hvordan du kan få til samarbeid mellom sektorene. Er du gammel i gamet, kan du likevel finne ny kunnskap og nye verktøy du kan begynne å bruke med en gang.

Vi må fortelle de gode historiene

Økt deltagelse krever innsats, engasjement og inspirasjon. I denne veilederen finner du de positive historiene du kan fortelle for å motivere deg selv og andre til å jobbe med økt deltagelse. Fakta er at flertallet av Norges innbyggere fortsatt gjør frivillig innsats hvert år, og trenden er positiv. Det er viktig å jobbe for å få med enda flere, og ved å løfte frem de gode historiene, bidrar du til å gjøre det attraktivt å delta. Det er viktig å fortelle om det som fungerer, samtidig som historiene forteller om hvilke utfordringer du kan møte på og hvilke avveininger du bør gjøre i arbeidet.

0
andel av befolkningen som har gjort frivillig arbeid i løpet av året 2023

Og det betyr at det fortsatt er mange igjen å ta kontakt med og invitere til å bli med!

Frivillighetsbarometeret gjennomføres hvert år og gir ny og oppdatert kunnskap om frivilligheten i Norge.
Hva er god frivillighetspolitikk?
Gå til neste artikkel