Hopp til hovedinnholdet

Hva er god frivillighetspolitikk?

Som daglig leder på en Frivilligsentral

er frivillighetspolitikk viktig for din arbeidshverdag. Frivillighet Norge vet at de kommuner og fylkeskommuner som har en vedtatt en frivillighetspolitikk, lykkes bedre med den lokale frivilligheten. Frivilligsentralene bør ha en naturlig plass i utviklingen av denne politikken, og i hvordan den iverksettes. Vi anbefaler deg derfor å lese igjennom denne artikkelen, finne ut om kommunen din har en slik politikk, og få tips om hvordan du kan gå frem dersom kommunen ikke har det.

Frivillighetspolitikk som grunnlag for økt deltagelse

I denne veilederen blir det snakket mye om hvordan økt deltagelse kan være med på å løse ulike problemstillinger samfunnet står overfor: sosial ulikhet, ensomhet, psykiske og fysiske plager. Frivillighet Norge mener det er viktig at kommuner, fylkeskommuner, offentlige-, private- og frivillige aktører jobber sammen for økt deltagelse, fordi det har en verdi for alle.

I frivillighetspolitikken settes målene og rammene for arbeidet, og det legges til rette for at frivilligheten får gode vilkår slik at det skapes gode aktiviteter og tilbud.

Kommuner som har en helhetlig politikk på for frivillig sektor, lykkes oftere med frivilligheten sin enn andre kommuner!

Flere kommuner og fylkeskommuner bør ha frivillighetspolitikk

I 2023 er det kun i underkant av 30% av landets kommuner som har en vedtatt frivillighetspolitikk. Det er ikke bra nok. Du kan bidra til arbeidet med frivillighetspolitikk der du bor og arbeider. Finn ut om kommunen har en frivillighetspolitikk, og dersom den ikke har det, bruk rollen din til å sette i gang arbeidet med å lage en.

For å hjelpe deg i gang, har Frivillighet Norge utviklet Samhandlingskoden, en oppskrift på utvikling av frivillighetspolitikk. Bruk denne ressursen når du er klar til å ta arbeidet med økt deltagelse til et nytt nivå, og husk at det øker sjansen for at du lykkes i arbeidet med økt deltagelse.

Gå til Samhandlingskoden

Ta i bruk De ti frivillighetspolitiske bud

Ti frivillighetspolitiske bud kan og skal ikke erstatte en helhetlig frivillighetspolitikk, men er gode råd som kan tas i bruk med en gang. Budene fungerer som veiledning i samarbeidet om økt deltagelse frem til en frivillighetspolitikk er vedtatt. Frivillighet Norge anbefaler at alle som jobber med og i frivillighet kjenner til og tar i bruk prinsippene.

1. Kjenn frivilligheten i kommunen din

Innhent kunnskap om de frivillige organisasjonene. Hva driver de med? Hvilke mål, ressurser og utfordringer har de? Vil de samarbeide mer med kommunen, næringslivet eller andre organisasjoner?

2. Vedta en tverrsektoriell kommunal frivillighetspolitikk

Inviter hele bredden av frivilligheten til dialog. Tenk frivillighet i all planlegging. En frivillighetspolitikk bør tas opp og revurderes ved konstituering av nytt kommunestyre, og det bør være jevnlige møtepunkter mellom kommunal- og frivillig sektor for å evaluere resultatene og justere tiltakene ved behov.

3. Anerkjenn frivillighetens egenverdi

Frivillige er frie og villige til å gjøre det de vil. Det må de få lov til å være, hvis ikke dør frivilligheten ut.

4. Forenkling gir mer frivillighet

Tiden som brukes på byråkrati er tid som kunne blitt brukt på mer frivillighet. Gjennomfør tiltak som forenkler søknadsskriving, rapportering og kontakt med kommunen.

5. Tilrettelegg for frivillighetens egenutvikling

Vis organisasjonens tillit og legg til rette for at de kan nå sine egne mål. Da når kommunen samtidig mange av sine mål.

6. Skap dialog med frivilligheten

Skap faste møteplasser for organisasjonene. Rådfør dere med frivilligheten. Gi kommunalt ansatte opplæring i frivillighetsmangfoldet, slik at de kan invitere flere folk til å bli med. Husk at de frivillige jobber, så møter må være etter arbeidstid.

7. Anerkjenn og støtt oppunder om frivillighetens merverdi

Frivilligheten er «samfunnets vaktbikkje» og skaper blant annet lokalsamfunnsutvikling, kunnskap, sosiale møteplasser, tilhørighet, demokratiopplæring og er helsefremmende.

8. Gi frie midler

Frie midler er en forutsetning for at frivilligheten kan vokse på egne premisser.

9. Ikke konkurrer med frivilligheten

Tilrettelegg for bedre rekruttering av frivillige til organisasjonene. Ikke «stjel» de frivillige fra organisasjonene for å utføre kommunale tiltak.

10. Skap forutsigbarhet for frivilligheten

Forutsigbare rammer skaper bærekraftig drift og utvikling i frivilligheten. Et eksempel er å legge til rette for lokaler som frivilligheten kan bruke.

Samarbeidsplattform mellom frivilligheten og KS

På vegne av frivilligheten har Frivillighet Norge skrevet under på en samarbeidsplattform med KS. Dokumentet skal være en plattform for samspill og samarbeid om utvikling av frivillighetspolitikk.

Plattformen fastsetter prinsipper og handlinger for å styrke relasjonen mellom offentlig og frivillig sektor i Norge. Frivillighet Norge anbefaler å bruke plattformen som utgangspunkt for utviklingen av en helhetlig frivillighetspolitikk. Last ned samarbeidsplattformen mellom Frivillighet Norge og KS

Ordbok Frivillighet
Gå til neste artikkel