Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er økt deltagelse viktig?

Bilde av en lapp der det står Frivillighet er en investering i fremtiden
Økt deltagelse er en investering i fremtiden! Både frivillig sektor og offentlig sektor tjener på å nå ut til flere deltagere! FOTO: Birgitte Heneide

Økt deltagelse, det betyr at flere får være med

Flere som får være med på laget, flere som får delta i klubben, flere som får bidra til samfunnet. I en tid der det snakkes mye om ensomhet, utenforskap og barrierer for deltagelse, er det viktigere enn noen gang å få med flere! Alle kan, og bør, bidra i arbeidet med å få flere inn i felleskapet.

Frivillighet Norges Fem fakta om økt deltagelse:

  • Reduserer følelsen av utenforskap og ensomhet, og gir nye arenaer der folk opplever mestring.
  • Bidrar til større nettverk og fellesskap.
  • Bidrar til å redusere sosial ulikhet gjennom å gi alle muligheten til å delta på minst en fritidsaktivitet.
  • Styrker integrering av minoriteter gjennom flere felles møteplasser.
  • Styrker det sivile samfunnet og demokratiet, og sikrer langsiktig drift av organisasjoner, lag, foreninger og aktiviteter.
Økt deltagelse har mange positive effekter. Bruk disse faktaene i arbeidet med å få med flere!

Økt deltagelse er viktig i din jobb

Frivillighet Norge har samlet noen argumenter du kan bruke for å begrunne hvorfor det er viktig at du jobber med økt deltagelse i din jobb.

Som daglig leder på en frivilligsentral kan du:

  • Bruke Fritidserklæringen til å argumentere for etablering av flere tilbud til barn og unge
  • Hjelpe den lokale frivilligheten til å bli mer bærekraftig gjennom å hindre konkurranse mellom kommuen og frivilligheten
  • Bruke kunnskapen om de positive effektene av økt deltagelse i arbeidet med å videreutvikle den kommunale frivilligheten

Du bidrar til å oppfylle målet i Fritidserklæringen

Alle barn skal ha mulighet til å delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet sammen med vennene sine. Det er målet i Fritidserklæringen, som er signert av regjeringen, frivillige organisasjoner og KS. For å nå målet om at alle skal få delta, må det offentlige og frivilligheten jobbe sammen for å sikre at alle barn og unge har et tilbud og muligheten til å benytte seg av tilbudet, og at alle føler seg velkomne i fritidsaktiviteter.

Fritidserklæringen bygger på FNs konvensjon om barnets rettigheter, herunder artikkel 31: Partene anerkjenner barnets rett til hvile og fritid, og til å delta i lek om fritidsaktiviteter som passer barnets alder, og til fritt å delta i kulturliv og kunstnerisk virksomhet.

Erklæringen slår fast at alle barn og unge må inkluderes på lik linje, uavhengig av for eksempel kjønn, etnisitet, religion, funksjonsevne, bosted og foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon. Barn som forhindres i å delta av ulike grunner, opplever mye ensomhet.

Fritidserklæringen er underskrevet av en rekke offentlige og frivillige instanser. Partene har gjennom å signere blitt enige om to sentrale punkt:

  1. At alle barn og ungdom skal ha mulighet til å delta i fritidsaktiviteter og til å delta i lek som passer for barnets alder. Gjennom lek og aktivitet blir barn og ungdom inkludert i felleskap og opplever tilhørighet og mestring.
  2. At barn og ungdom skal inkluderes og ha innflytelse over sin lek og fritidsaktivitetene de skal delta i.

Alle som har underskrevet Fritidserklæringen forplikter seg til å prioritere dette arbeidet, og sette av nok ressurser og virkemidler til at målene i erklæringen blir oppfylt. Det betyr at du også er en del av dette arbeidet, og at økt deltagelse og samarbeid er viktige virkemidler for å få dette til.

Les og last ned Fritidserklæringen

Frivillighet Norge mener:

Skal frivillig sektor fortsatt være en del av den demokratiske infrastrukturen i Norge, er vi helt avhengige av at alle har mulighet til å delta, som frivillige, medlemmer og deltakere. For å sikre det, må vi bygge ned barrierer for deltakelse. Målene i Fritidserklæringen er viktige og gode og reell samhandling mellom det offentlige og frivillig sektor er avgjørende for å nå målene.

Fritidserklæringen gir alle barn rett til å delta på en fritidsaktivitet
Fritidserklæringen gir alle barn rett til å delta på en fritidsaktivitet
Alle barn og ungdom har rett på en fritidsaktivitet, skal inkluderes, og kan kreve at det settes av ressurser til dette arbeidet.

Du når ut til nye grupper

For å oppnå økt deltagelse, er det viktig å nå ut til nye deltagere. Undersøkelser viser at frivillig sektor er dårlige på å rekruttere deltagere fra nye grupper. Deltagerne som rekrutteres er ofte svært like de som allerede deltar. Frivillig sektor har en viktig jobb å gjøre når det kommer til inkludering, og denne jobben er viktig.

Her er fem gode grunner til hvorfor arbeid med økt deltagelse er viktig:

  1. Bærekraftig organisasjon: Å ha deltagere fra kun en eller få grupper er sårbart. For å sikre en bærekraftig organisasjon er det viktig å rekruttere bredt.
  2. Relevant organisasjon: For å være relevant over tid, er det viktig å ha bredest mulig deltagelse. Hvis ikke kan organisasjonen bli oppfattet som smal og irrelevant.
  3. Utvikle organisasjon: Å rekruttere kun fra en gruppe fører ofte til at organisasjonen ender opp med deltagere med de samme meningene og ideene om hvordan ting bør gjøres. For å utvikle organisasjonen trengs nye ideer og metoder. Ved å rekruttere fra nye og ulike grupper får man inn personer med nye tanker.
  4. Et levende lokalsamfunn: Ensidig rekruttering fører ofte til et ensidig tilbud. Økt deltagelse fra nye grupper øker sannsynligheten for etablering av nye tilbud, og mangfold i aktivitetene. Dette bidrar til et mer levende lokalsamfunn.
  5. Forebygge utenforskap: Frivillig sektor er nødt til å nå nye grupper for å forebygge utenforskap.
Bærekraft, utvikling og et mer levende lokalsamfunn er effektene av å nå ut til nye grupper og få dem med som deltagere.

Du utvikler kommunen og bidrar til bedre medborgerskap

Kommuner er viktige tjenesteleverandører, og skal ivareta innbyggernes behov på en god måte. Kommunen har ansvar for å drive alle lovpålagte tjenester. Kommunen har også har et ansvar for å tilrettelegge for at innbyggerne lever et godt og aktivt liv. For å sikre et levende og attraktivt lokalmiljø, må kommuner og offentlig instanser jobbe for økt deltagelse. Ved å gjøre det lett å drive aktivitet, bidrar kommunene til at innbyggerne selv kan utvikle tilbud i de har behov for og ønsker seg.

Økt deltagelse kan gi økonomisk gevinst

Målet med økt deltagelse skal ikke være å spare penger. Men økt deltagelse kan også gi økonomisk gevinst. Deltagelse i fritidsaktiviteter og frivilligheten reduserer risikoen for psykiske og fysiske plager som vil lette belastningen på kommunens tilbud og tjenester, særlig på sikt. Derfor lønner det seg for kommuner å investere i økt deltagelse.

Frivilligheten spiller en rolle i kommunale og regionale satsninger

Kommuner, særlig store kommuner, har egne prosjekter med mål om å løfte enkelte bydeler og områdesatsninger. Skal det går bra med disse prosjektene er det viktig å kjenne til den lokale frivilligheten. I Institutt for samfunnsforsknings (ISF) rapport om områdesatsninger (2022) trekkes rollen som frivilligheten har frem som avgjørende for å lykkes. Frivilligheten driver tilbud og aktiviteter som gjør innbyggernes liv bedre. Der hvor deltagelsen i frivilligheten er høy, er også lokalsamfunnets sosiale kapital høy.

Frivilligheten styrker medborgerskap

Kommuner bør bruke frivilligheten som en arena for å komme i kontakt og holde dialog med befolkningsgrupper som det offentlige vanligvis ikke har nok kunnskap om eller kontakt med. Det er derfor viktig å sikre bredest mulig deltagelse i frivilligheten, slik at kommunen er i kontakt med mange forskjellige innbyggere.

Kommunen skal ikke skape konkurranse

Kommunen skal ikke konkurrere med den lokale frivilligheten! Kommuner bør ha mål for frivilligheten i kommunene, men de bør ikke drive frivillighet selv. En kommunal frivilligsentral kan ha som mål å samle så mange ulike frivillige tilbud som mulig, og for å få til dette bør tilbudene organiseres gjennom frivillige organisasjoner. Det er mer bærekraftig enn at sentralene starter sine egne tilbud og rekrutterer sine egne frivillige.

Verktøy å best mulig legge til rette for lokal frivillighet:

De ti frivilligpolitiske bud

Kartlegging av lokal frivillighet

Økt deltagelse viktig for inkludering og måloppnåelse i frivillig og kommunal sektor

Tilrettelegging for økt deltagelse i frivillig sektor handler om å øke antallet deltagere, og å få med de gruppene som vanligvis ikke deltar. Hvis du bare teller antall deltagere, går du glipp av informasjon om deltagelsen. Det er viktig å vite hvem som er med, og enda viktigere å vite hvem som ikke er med.

Øke sannsynligheten for å nå ut til nye grupper

Frivillig sektor har mange muligheter til å nå ut til de som ikke allerede deltar. Undersøkelser viser at den største barrieren for deltagelse er manglende kjennskap til tilbudene. Organisasjonene har ofte ikke ressurser til å drive store markedsføringskampanjer, og rekrutterer gjennom egne nettverk og kanaler. Da når de ikke ut med informasjon til andre grupper enn de som allerede kjenner til organisasjonene. Det er viktig at kommunen bruker sine nettverk og kanaler til å informere om deltagelse i frivillig sektor. Et eksempel kan være å vise frem alle aktiviteter på kommunens hjemmesider. Like viktig er det at kommunene hjelper organisasjonene inn på kommunale arenaer som skoler og andre steder som samler ulike grupper folk. Da øker sannsynligheten for å nå ut til nye grupper.

Spare ressurser og bidra til å oppnå politiske mål

Flere kommuner utvikler kommunal frivillighetspolitikk, eller setter mål for frivilligheten i kommunen. Målene kan være flere deltagere, flere tilbud og aktiviteter, eller at frivilligheten skal hjelpe på områder som kommunen ønsker å satse på. For å nå disse målene, er kommunen avhengig av å samarbeide med det frivillige. Frivilligheten skal være uavhengig og at den har en verdi i seg selv. Like vel kan den utfordres til å finne løsninger på problemstillinger som kommunen er opptatt av. Ved å bruke frivilligheten, og tilrettelegge for økt deltagelse i den, bidrar kommunen til et levende lokalsamfunn. Da vil også frivilligheten kunne bidra på nye måter og innenfor nye områder. Dette sparer kommunen for ressurser.

Hvilken verdi har økt deltagelse i frivilligheten?
Gå til neste artikkel